فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1396)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله مستقل
  • محمدعلی آقایی، وحید احمدیان *، میرسعید سفیدگران صفحات 1-23
    به طور معمول، محیط کسب و کار با پیچیدگی و پویایی همراه می باشد و افزایش عدم تقارن اطلاعاتی، دامنه مدیریت سود حاصل از فرصت هایی که در اثر پاسخگویی مدیران به محدودیت های ذاتی این قبیل محیط ها بدست آمده را افزایش می دهد. بنابراین در چنین محیط هایی، کار کشف و شناسایی مدیریت سود برای سرمایه گذاران دشوار خواهد بود. در این پژوهش، تاثیر پیچیدگی و پویایی محیطی بر رابطه مدیریت سود و عدم تقارن اطلاعاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور از الگوی سیستم معادلات همزمان با استفاده از روش تخمین معادلات رگرسیون به ظاهر نامرتبط در داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج بررسی 90 شرکت طی سال های 1387 تا 1392 نشان می دهد که بین مدیریت سود و عدم تقارن اطلاعاتی رابطه مثبت وجود دارد و این رابطه برای شرکت هایی که عملیات تجاری آنها با نوسانات بالای قیمت فروش (پویایی) مواجه بوده، تضعیف شده است.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، عدم اطمینان محیطی، عدم تقارن اطلاعاتی، مدیریت سود، نوسان فروش
  • مقاله پژوهشی
  • حسین اعتمادی، لیلا عبدلی * صفحات 23-43
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کیفیت حسابرس بر بروز تقلب حسابداری انجام شده است. در این پژوهش به بررسی اینکه آیا احتمال بروز تقلب در صورت های مالی شرکت هایی با کیفیت حسابرس بالاتر کاهش می یابد، پرداخته شده است. به طور کلی، اثر کیفیت حسابرسی بالاتر در کاهش بروز تقلب در صورت های مالی در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران (48 شرکت متقلب و 48 شرکت غیرمتقلب) طی بازه زمانی 1388 تا 1393 بررسی شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون لجستیک استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که رابطه منفی و معناداری بین اندازه حسابرس، دوره تصدی حسابرس، تخصص حسابرس در صنعت، موسسه حسابرسی متخصص در صنعت با طول دوره تصدی طولانی و امتیاز وضعیت کنترل و کیفیت حسابرسی با تقلب در صورت های مالی وجود دارد. نتایج به طور کلی بیانگر این است که هر چه در شرکت ها، کیفیت حسابرسی بالاتر باشد ارتکاب شرکت ها به تقلب کمتر است.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، تقلب، صورت های مالی
  • موسی بزرگ اصل، میر سجاد مسجد موسوی* صفحات 45-64
    در این تحقیق توان توضیحی سه مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، مدل سه عاملی و مدل پنج عاملی فاما و فرنچ مورد مقایسه و آزمون قرار گرفت. دوره زمانی این تحقیق از سال 1382 تا 1394 بوده و در بورس اوراق بهادار تهران انجام گرفته است. نتایج آزمون ونگ نشان داد که تفاوت معنی دار در تبیین بازده توسط مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای و مدل پنج عاملی فاما و فرنچ وجود دارد؛ ولی تفاوتی در استفاده از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای و مدل سه عاملی فاما و فرنچ و همچنین در استفاده از مدل های های سه عاملی و پنج عاملی فاما و فرنچ مشاهده نشد. ولی توضیح دهندگی متغیر های مستقل در این مدل ها متفاوت بود. ضریب تعیین تعدیل شده به ترتیب در مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، مدل سه عاملی فاما و فرنچ و مدل پنج عاملی فاما و فرنچ 59، 61 و 62 درصد می باشد. همچنین مشخص شد که سرمایه گذاری بیشتر باعث افزایش بازده سهام می شود. این امر نشان می دهد که با افزوده شدن متغیرهای توضیحی می توان درصد توضیح دهندگی بازده را بالاتر برد و استفاده از مدل پنج عاملی فاما و فرنچ می تواند در توضیح بازده موثرتر باشد.
    کلیدواژگان: مدل سه عاملی فاما و فرنچ، مدل پنج عاملی فاما و فرنچ، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای
  • داریوش فروغی *، نرگس موذنی صفحات 65-84
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر اطمینان بیش از حد مدیریتی بر ارزش شرکت است. معیار ارزش شرکت بازده تعدیل شده براساس ریسک و نوسان بازده است. برای اندازه گیری اطمینان بیش از حد مدیریتی از دو معیار نسبت مخارج سرمایه ای ومازاد سرمایه گذاری استفاده شده است. در این راستا داده های 90 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازده زمانی 1388 الی 1394 آزمون شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیونی چند متغیره به روش داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد که اثراطمینان بیش از حد مدیریتی بر بازده تعدیل شده بر اساس ریسک مثبت و معنی دار است. همچنین نتایج موید آن است که اطمینان بیش از حد مدیریتی بر نوسان بازده با استفاده از معیار نسبت مخارج سرمایه ای از لحاظ آماری تاثیر معناداری ندارد ولی با استفاده از معیار مازاد سرمایه گذاری مثبت و معنی دار است.
    کلیدواژگان: اطمینان بیش از حد مدیریتی، بازده تعدیل شده بر مبنای ریسک سهام، نوسان بازده سهام
  • عباس افلاطونی *، زهرا نیکبخت صفحات 85-100
    بر اساس نظریه توازی پویا، شرکت ها دارای یک ساختار سرمایه هدف (یا بهینه) هستند که می تواند در طول زمان تغییر کند و شرکت ها سعی دارند تا ساختار سرمایه واقعی خود به ساختار سرمایه هدف، نزدیک کنند. سرعتی که ساختار سرمایه واقعی یک شرکت به ساختار سرمایه هدف نزدیک می شود (سرعت تعدیل ساختار سرمایه) به عوامل مختلف درون سازمانی و برون سازمانی وابسته است. در این پژوهش، با استفاده از روش داده های ترکیبی پویا (با رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته) تاثیر کیفیت افشاء و کیفیت اقلام تعهدی بر سرعت تعدیل ساختار سرمایه در 108 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی 1383 تا پایان 1394 بررسی شده است. بدین منظور، نسبت های اهرم دفتری و بازاری به عنوان معیارهای سنجش ساختار سرمایه، به کار رفته اند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که با افزایش در کیفیت افشاء، سرعت تعدیل ساختار سرمایه نیز به صورت معناداری افزایش می یابد. با این حال، نتایج بیانگر آن است که افزایش در کیفیت اقلام تعهدی، تاثیر معناداری بر سرعت تعدیل ساختار سرمایه ندارد.
    کلیدواژگان: سرعت تعدیل ساختار سرمایه، کیفیت افشاء، کیفیت اقلام تعهدی، اهرم دفتری، اهرم بازاری
  • مهدی مرادزاده فرد *، ناهید محرم زاده صفحات 101-118
    مدیران ممکن است سود تقسیمی را جهت علامت دهی پایداری تغییرات تقسیم سود گذشته تعدیل کنند؛ بر این اساس، تئوری سودهای پیشین و تئوری علامت دهی استدلال می کنند که سود تقسیمی تابعی از سودهای گذشته و ابزاری برای علامت دهی سود مورد انتظار است. ازآنجاکه سهامداران و سرمایه گذاران برای ارزیابی شرکت ها از فاکتورهای مختلفی ازجمله سود جهت تصمیم گیری استفاده می نمایند و از سویی مدیران شرکت ها، اطلاعات درون سازمانی درباره چشم انداز سودآوری شرکت در اختیار دارند و از سود تقسیمی به عنوان یک ابزار علامت دهی به سهامداران و سرمایه گذاران استفاده می کنند، بنابراین ارتباط بین سود تقسیمی و سودآوری آتی یک مسئله مهم تجربی در امور مالی شرکت می باشد؛ لذا این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین تقسیم سود با سودآوری آتی شرکت ها انجام گرفته است. در این پژوهش اطلاعات مربوط به صورت های مالی 120 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های مالی 1385 تا 1393 مورداستفاده قرارگرفته است. برای تعیین روابط بین متغیرهای پژوهش، چهار فرضیه طرح و برای تحلیل آن ها آزمون همبستگی و رگرسیون چندگانه انجام شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که نسبت سود تقسیمی سال قبل با نسبت سود تقسیمی سال جاری رابطه منفی و معنی دار و نسبت سودآوری سال جاری با نسبت سود تقسیمی سال جاری رابطه مثبت و معنی دار دارد. همچنین نسبت سود تقسیمی سال جاری و نسبت سودآوری سال جاری با نسبت سودآوری سال آتی رابطه مثبت و معنی دار دارد. این یافته ها خلاف تئوری سودهای پیشین و هم راستا با تئوری علامت دهی می باشد.
    کلیدواژگان: سود تقسیمی، تئوری علامت دهی سود تقسیمی، تئوری سودهای پیشین
  • کاوه قادری *، صلاح الدین قادری صفحات 119-137
    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر استراتژی متنوع سازی بر کاهش ریسک ورشکستگی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این راستا، از دو معیار متنوع سازی تجاری و متنوع سازی جغرافیایی به عنوان عوامل اندازه گیری استراتژی متنوع سازی استفاده شده است. جهت اندازه گیری ریسک ورشکستگی شرکت ها از مدل تحلیل ممیزی بومی شده توسط کردستانی و تاتلی بهره گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد و نمونه پژوهش با اعمال شرایط متغیرهای پژوهش به تعداد 88 شرکت طی سال های 1390-1395 انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از تکنیک آماری رگرسیون داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که میزان ریسک ورشکستگی شرکت ها با افزایش متنوع سازی تجاری کاهش می یابد. در واقع شرکت ها با اجرای استراتژی متنوع سازی محصولات خود می توانند سهم خود از بازار فروش را افزایش دهند و ریسک ورشکستگی را کاهش دهند. همچنین نتایج حاکی از عدم وجود ارتباط بین متنوع سازی جغرافیایی و ریسک ورشکستگی در شرکت ها است.
    کلیدواژگان: متنوع سازی تجازی، متنوع سازی جغرافیایی، ورشکستگی
|
  • Mohammad Ali Aghaei, Vahid Ahmadian*, Saeed Sefidgaran Pages 1-23
    The business environment is regularly associated with complexity and dynamics, and increased information asymmetry enhances earnings management scope obtained from the opportunities achieved as result of accountability of managers to inherent limitations of such environments. In such environments, investors will be faced with problem to detect and identify earnings management. This study examines the impact of environmental complexity and dynamics on the relationship between earnings management and information asymmetry in companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, a system of simultaneous equations model was applied using seemingly unrelated least square (SURE) method in panel data. The results of investigation of 90 companies during 2008 to 2013 showed that there is a positive relationship between earnings management and information asymmetry and this relationship is weakened for companies that their commercial operations were faced with of high share price volatility.
    Keywords: Corporate governance, Environmental uncertainty, Information asymmetry, Earning management, Sales volatility.
  • Hossein Etemadi, Leila Abdoli * Pages 23-43
    The main purpose of this study investigates the effect of audit quality in the financial statement fraud . This study investigates whether the risk of fraud in the financial statements of companies with higher audit quality has been reduced . In general , the higher audit quality in reducing the incidence of in the financial statements fraud of companies listed in Tehran Stock Exchange ( 48 companies’ fraud and 48 companies’ non -fraud ) the period 2008 to 2014 were reviewed . To test the hypotheses, research logistic regressions is used . results show a significant negative relationship between the audit firm size, audit industry specialization , the length of the auditor -client relationship , industry specialistaudit firms with long tenure and quality control point with the financial statement fraud which indicates that the Whatever , the higher the quality audit firms committing fraud in the financial statements less .
    Keywords: Audit Quality, fraud, Financial statement
  • Mosa Bozorg Asl, Mir Sajjad Mosajed Mousavi * Pages 45-64
    In this study, the explanation power of the capital asset pricing model, Fama and French three-factor model and the five-factor model are compared and tested. The study period is from 1382 to 1394 and was performed in Tehran Stock Exchange. Vuong test results showed that there are significant differences in explaining the stock return by capital asset pricing model and the five-factor model of Fama and French. However, differences in the use of capital asset pricing model and Fama and French three-factor model and also in the five-factor and three-factor model of Fama and French wasnt observed. But the explanatory power of the independent variable in the models was different. The Adjusted R^2 of the capital asset pricing model, Fama and French three-factor model and five factor model of Fama and French was 59, 61 and 62 percent. It was also found that the higher investing in firm rise stock return. This shows that with the addition of explanatory variables can be explanatory percent higher efficiency and the use of the five-factor model of Fama and French can be more effective in explaining returns.
    Keywords: Fama, French Three, Factor Model, Fama, French Five, Factor Model, Capital Asset Pricing Model
  • Daruosh Foroghi *, Narges Moazeni Pages 65-84
    The purpose of this study is investigating the effect of managerial overconfidence on firm value stock by two indices based on risk-adjusted return and volatility is measured. Based on risk-adjusted return over the benchmark yield differential Jensen and stock return volatility is measured as the standard deviation of stock returns. The overconfidence management based on the ratio of capital expenditure and investment surplus is calculated. A sample of 90 companies selected by systematic elimination method from the companies listed in Tehran stock exchange during the years of 2010-2016. To estimate research hypothesis, weighted least squares and panel methods were used. The results of the research hypotheses testing indicated that the effect of managerial overconfidence on risk- based adjusted return is positive and significant. The results also show that managerial overconfidence has no significant effect on volatility using the ratio of capital expenditure statistically however, it has positive and significant effect by using surplus investment criteria.
    Keywords: CEO Overconfidence, Risk adjusted stock return, Stock return volatility
  • Abbas Aflatooni *, Zahra Nikbakht Pages 85-100
    Based on the dynamic trade-off theory, firms have a target (or optimal) capital structure that can vary over time and the firms tend to close their actual capital structure to the target capital structure. The speed at which the actual capital structure of a firm close to target capital structure (or capital structure adjustment speed) depends on different internal and external factors. Using dynamic panel data approach by generalized method of moments estimator (GMM), this research has investigated the effect of disclosure quality and accruals quality on the capital structure adjustment speed of 108 firms listed in Tehran Stock Exchange during 2004 to 2015. To this end, the book leverage and the market leverage is used as measures of capital structure .The research results show that the increase in disclosure quality increases the capital structure adjustment speed, significantly. However, the results indicate that the increase in accruals quality does not have a significant effect on the capital structure adjustment speed.
    Keywords: Capital structure adjustment speed, disclosure quality, accruals quality, book leverage, market leverage
  • Mehdi Moradzadeh Fard *, Nahid Moharamzadeh Pages 101-118
    Managers may adjust dividend to signal stability of changes in previous dividends. On this basis, theory of previous dividends and signaling theory imply that, the dividend is a function of previous profits and serves as a tool for signaling anticipated profit. Since shareholders and investors use carious factors such as dividend for evaluating companies and hence making decisions, and given that company managers have access to inter-organizational information about profitability of the company and use the dividend as a tool for signaling to shareholders and investors, then the relationship between dividend and future profitability is an important empirical subject in financial affairs of a company. As such, the present research aims at investigating the relationship between dividend payout and future profitability of companies. Used in this research are the data on financial statements of 12 companies listed on Tehran Stock Exchange (TSE) during the financial years beginning in 2006 and ending in 2014. In order to determine relationships among the research variables, four hypotheses were designed, and correlation tests and multivariate regression were employed to have them analyzed. Results of the research indicate that, last year’s dividend payout ratio is significantly and negatively related to current year’s dividend payout ratio, and current year’s profitability ratio has a significant positive relationship with the current year’s dividend payout ratio. Moreover, a significant positive relationship was found between current year’s dividend payout ratio and profitability ratio, in one hand, and next year’s profitability ratio, on the other hand. These results are contrary to previous earnings theory and consistent with signaling theory.
    Keywords: Dividend, Dividend Signaling Theory, Previous Earnings Theory
  • Kaveh Ghaderi *, Salahadin Ghaderi Pages 119-137
    The purpose of this study was to investigate the impact of diversification strategy to reduce the risk of bankruptcy of the firms listed in the Tehran Stock Exchange. In this regard, the two criteria of business is used commercial and geographical diversification as a measure of diversification strategy. To measure the bankruptcy risk of firms has been used of discriminant analysis model. Tehran stock exchange listed firms constitute statistical population of the research and the sample was selected imposing conditions of the research variables to 88 firms during 2011-2016. Statistical technique of panel data regression was used to analyze data and test the hypotheses. According to the results, the bankruptcy risk decreases by increasing commercial diversification. In fact, investigated companies to implementation diversified product strategy can increase their share of the market and reduce the bankruptcy risk. The results also show there isnt a significant relation between the geographical diversification and bankruptcy risk.
    Keywords: Bankruptcy Risk, Commercial Diversification, Geographical Diversification